Bezig met laden...
Wat is een tandimplantaat?

Tandheelkundige implantaten zijn kunstmatige tandwortels die dienen als vervanging voor ontbrekende tanden. Onderzoek toont aan dat het weefselvriendelijke oppervlak van tandheelkundige implantaten het vastgroeien van het kaakbot ervan stimuleert. Als het zover is, kan de kroon, brug of volledige gebitsprothese op het implantaat of de implantaten worden bevestigd. Uw nieuwe tanden zijn bijna niet van uw natuurlijke tanden te onderscheiden.

Waarvoor worden implantaten gebruikt?

Implantaten kunnen worden gebruikt voor diverse soorten tandheelkundige oplossingen. Anders dan bij een traditionele brug, kan bij een enkeltandsvervanging een tand worden vervangen door een implantaat zonder dat de aangrenzende tanden beschadigd hoeven te worden. Bruggen die zijn vastgezet met een implantaat, staan op zichzelf  en zijn niet afhankelijk van de omliggende tanden. Door  een brug te bevestigen op implantaten, zijn minder esthetische bevestigingsmethodes, zoals klemmen,niet meer nodig.

Implantaten, oplossingen voor het leven?

Tandimplantaten zijn een bewezen eenvoudige duurzame oplossing voor het herstellen van tanden, ongeacht de oorzaak van het tandverlies. Na grondig onderzoek van uw medische geschiedenis, kan uw tandarts vertellen of tandheelkundige implantaten voor u de juiste oplossing zijn. Iedereen die door letsel, ongeval, ziekte of tandbederf één of meerdere tanden is verloren, kan in aanmerking komen voor tandheelkundige implantaten. Er zit geen leefdtijdsgrens aan vast. De beslissende factor voor plaatsing van een implantaat is dat de kaak niet meer groeit en dat er nog voldoende goed, gezond kaakbot aanwezig is. Als de hoeveelheid kaakbot onvoldoende is, kan dit opnieuw worden opgebouwd. Desalniettemin kunnen overmatig alcoholgebruik, roken, diabetes en andere aandoeningen een negatieve invloed hebben op het integratieproces van het implantaat en het succes van de behandeling op lange termijn. Ook mensen die 's nachts tandenknarsen, moeten een zorgvuldig afgewogen besluit nemen in overleg met hun tandarts.

Wat zijn de voordelen van het herstellen van tanden?
  • Natuurlijk functionerende tanden
    Het herstellen van de tanden is al vele jaren een belangrijk onderdeel van de  moderne tandheelkunde. Met de komst van tandheelkundige implantaten en keramiek zijn de restauraties echter zodanig verbeterd dat ze aanvoelen, functioneren en eruitzien als natuurlijke tanden.
  • Onbeperkte mogelijkheden
    Moderne tandrestauraties worden bevestigt op de resterende natuurlijke tanden, tandheelkundige implantaten of een combinatie van beide.
  • Materiaalkeuze
    Op dit moment is titanium het meest geschikte materiaal voor implantaten. Titanium implantaten zijnweefselvriendelijk en veroorzaken geen allergische reacties. De keramische materialen die bij het herstellen van tanden worden gebruikt, zijn 100% weefselvriendelijk. Volkeramische materialen veroorzaken geen allergische reacties en zijn niet gevoelig voor hitte en koude.
  • Gelukkig leven
    De moderne tandheelkunde ontwikkelt zich in een snel tempo en biedt oplossingen en producten die aan alle eisen van de patiënt voldoen, voor een verbeterde kauwfunctie en herstelde esthetiek.
Wat zijn de voordelen van implantaten?
  • Een succesvolle, in de praktijk bewezen oplossing
    Tandheelkundige implantaten worden momenteel algemeen erkend als de beste methode voor het vervangen van tanden. Implantaten en moderne tandrestauraties worden door onze speciaal opgeleide tandartsen geplaatst en zijn nauwelijks van uw eigen tanden te onderscheiden. De kleur, vorm en omvang van vervangende tanden kunnen worden afgestemd op uw natuurlijke tanden. Bovendien maken tandheelkundige implantaten aanpassingen aan gezonde tanden overbodig.
  • Een jeugdig uiterlijk behouden
    Eén van de belangrijkste voordelen van tandheelkundige implantaten is dat uw kaakbot behouden blijft. Als er tanden ontbreken, wordt het kaakbot na verloop van tijd afgebroken. Bij veel botverlies kan de omtrek van uw kaak kleiner worden, met gerimpelde lippen en een ingevallen mond en kin tot gevolg. Dit kan worden voorkomen door de plaatsing van tandheelkundige implantaten, die de botgroei stimuleren en verder botverlies voorkomen.
  • Uw gezonde tanden behouden
    Bij conventionele bruggen moeten de aangrenzende tanden, die worden gebruikt als anker, vaak worden bijgeslepen. In het geval van tandheelkundige implantaten is dit niet nodig en blijven de natuurlijke, gezonde tanden onaangetast.
  • Comfortabele, duurzame oplossing
    De nieuwste tandheelkundige implantaatoplossingen zijn zeer duurzaam. Deze oplossing is stabieler, comfortabeler en functioneler dan conventionele kunstgebitten. Bovendien zijn tandheelkundige implantaten vervaardigd van weefselvriendelijk materiaal, waardoor ze beter worden verdragen door het lichaam. Met de juiste verzorging en een goede mondhygiëne gaat een tandheelkundige prothese vele jaren mee. Een tandheelkundig implantaat kan zelfs een leven lang meegaan.
  • ​​​​​​​Stevige bevestiging en zekerheid
    Dankzij de stevige bevestiging zijn tandheelkundige protheses en tandvervanging op  basis van implantaten even sterk, betrouwbaar en duurzaam als natuurlijke tanden. Kronen, bruggen en overkappingsprotheses worden stevig verankerd op  geïntegreerde tandheelkundige implantaten. Hiermee worden enkele belangrijke nadelen van conventionele tandheelkundige oplossingen wggenomen: slechte pasvorm, geïrriteerd tandvlees, drukpunten, moeite om te praten en proeven. Het resultaat is esthetische, comfortabele, betrouwbare en zorgeloze oplossing.
Hoe gaan we te werk?

In ideale gevallen kunnen implantataten in slechts één behandelsessie worden geplaatst. Uw behandeling is echter afhankelijk van uw persoonlijke medische situatie. Afhankelijk van de procedure duurt de behandeling één tot twee uur. Daarna heeft het implantaat even tijd nodig voor het is geïntegreerd en aan het bot is vastgegroeid. Hoe beter de kwaliteit van uw bot, hoe gunstiger de omstandigheden en hoe korter de behandeling zal duren. Afhankelijk van uw medische situatie kan tijdens de integratieperiode van het implantaat een tijdelijke tand worden geplaatst. Als de integratieperiode eenmaal goed is verlopen, kan de definitieve vervangende tand worden bevestigd.

  1. Diagnose en planning van de voorbehandeling:
    De tandarts stelt eerst een zorgvuldige diagnose en onderzoekt of de patiënt aan de voorwaarden voor een implantaatbehandeling voldoet. Het is belangrijk dat het tandvlees en het kaakbot niet ontstoken zijn (periodontitis) en er geen sprake is van cariës. Indien nodig worden deze problemen ook behandeld. Tijdens het vaststellen van een diagnose wordt ook de hoeveelheid en kwaliteit van het kaakbot nauwkeurig onderzocht. Als er onvoldoende kaakbot aanwezig is voor een implantaatbehandeling, kan het bot opnieuw worden opgebouwd.
  2. Het plaatsen van een implantaat:
    Implantaten kunnen zeer snel worden geplaatst en onder plaatselijke verdoving, zodat u vrijwel geen pijn voelt. Als de behandeling zorgvuldig wordt voorbereid en uitgevoerd, zullen zich geen problemen voordoen en is het risico minimaal.
  3. Intergatie van het implantaat:
    In veruit de meetste gevallen vindt integratie van het implantaat vrij snel enzonder problemen plaats. Eventuele kleine ongemakken die misschien worden ervaren na de plaatsing van een implantaat, verdwijnen meestal weer snel. In een klein aantal gevallen kan het maximaal een jaar duren voordat het implantaat volledig is vastgegroeid aan het bot.
  4. Definitieve tanden:
    De laatste stap van een implantaatbehandeling is het bevestigen van de definitieve nieuwe tand of tanden. In sommige gevallen kan dit direct na de plaatsing van een implantaat gebeuren. In de meeste gevallen wordt er echter een tijdelijke tand geplaatst totdat de implantaten volledig zijn vastgegroeid aan het kaakbot. In de tussentijd kunnen de definitieve vervangende tanden worden gemaakt. De definitieve tanden worden individueel ontworpen. Deze uiterstnauwkeurige, op maat gemaakte kronen en bruggen, vervaardigd uit volkeramisch en weefselvriendelijk materiaal, worden met behulp van cement ofkleine schroefjes op de implantaten bevestigd.
Wat kost een implantaatgedragen voorziening?

De kosten zijn een individueel alsook de oplossingen.

De behandeling en de daaraan verbonden kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren en dus zeer variabel. Het prijskaartje is onderhevig aan het aantal te plaatsen implantaten, de aard van de gekozen voorziening en de hiervoor noodzakelijke tandtechnische werkzaamheden. In de regel geeft het individuele behandelings- en kostenplan informatie over de kosten voor chirurgie (inzetten van implantaten, botopbouw), labo (vervaardigen van nieuwe tanden in het tandtechnisch labo) en prothetiek (inzetten van de tanden). Uw tandarts zal u een behandelingsplan voorstellen waarbij hij de kosten voor u op een rij zet. In dit plan zijn alle kosten voor de behandeling opgenomen: voor de ingreep zelf, maar ook voor het vervaardigen van de prothese en het inzetten van uw nieuwe tanden.